Skip to content

Ovoon valmennusosaamista Kazakstanista

Madina Mutaliyeva ja Kilpa-Protonit harjoituksissa syyskuussa 2024. Kuva: Sami Ilvonen

OVOn valmentajakaarti on huhtikuusta lähtien saanut Kazakstanilaisen vahvistuksen, kun seurassa on aloittanut Madina Mutaliyeva.

Madina on ammatiltaan balettitanssija, koreografi, ohjaaja ja taiteiden maisteri. Hän on myös saanut Kazakstanissa ‘master of sports’ arvonimen joukkuevoimistelun valmennusuraltaan. Madinan ura valmentajana on alkanut tanssin maailmasta, ja Kazakstanissa hänellä oli oma balettikoulu. Myöhemmin laji vaihtui joukkuevoimisteluun, johon hän ihastui heti. Viimeisimpänä hän valmensi naisten sarjassa kilpaillutta Freedom-joukkuetta, jonka yhteinen taival päättyi MM-kisoihin vuonna 2023.

Ensikosketus OVOon tapahtui vuonna 2021, kun Madina tutustui Helsingissä järjestettyjen MM-kilpailujen yhteydessä ovolaiseen Alina Kameneviin. Kamenev esitteli hänet OVOn päävalmentaja Anneli Laine-Näätäselle, joka päätyi luomaan seuraavana vuonna Freedomin viimeiseksi jääneen kilpailuhjelman.

Yksi Madinan unelmista oli päästä valmentamaan Suomeen, maahan, joka tunnetaan joukkuevoimistelun synnyinpaikkana ja lajin vahvana osaamiskeskuksena. OVOn hän näki lajin ehdottomana ykkösenä – paikkana, jossa hän voisi oppia parhailta.

Keväällä 2024 Madina muutti perheensä kanssa Suomeen ja aloitti OVOssa valmentajana. Kevät ja kesä vierähti apuna useammalla joukkueella sekä opettamalla esim. tanssia valmennusryhmien kesäleirillä. Myös tytär sai jatkaa omaa voimisteluharrastustaan OVOn rytmisen voimistelun Deltat-ryhmässä, Irina Petukhovan opeissa. Madinan ensimmäinen oma valmennettava joukkue OVOssa tuli syksyllä 2024, kun 14-16-vuotiaiden kilpasarjassa kilpaileva Kilpa-Protonit oli valmentajan tarpeessa.

“Kun kuulimme, että Madina tulee meille valmentajaksi, olimme joukkueena tosi innoissamme tulevasta, sillä tiedettiin, että Madinalla on ollut hyvin menestynyt ura Kazakstanissa ja että hän on hyvin taitava valmentaja” kertoo joukkueessa voimisteleva Sofia Linna.

Yhteistyö on lähtenyt joukkueen ja valmentajan mukaan hyvin käyntiin. Salilla Madina valmentaa englanniksi, höystettynä suomenkielisillä sanoilla, ja joukkueen kielitaitoisimmat kääntävät ohjeet suomeksi joukkuekavereille.

“Nykyään kun koko joukkue on tottunut puhumaan harkoissa englantia, niin se tuntuu siltä, kuin oltaisiin aina puhuttu molempia kieliä. Madinasta huomaa, kuinka omistautunut hän on joukkueelle ja että hän tekee todella kaikkensa, että voimme saavuttaa tavoitteemme. On ihanaa huomata, kuinka hän tuo joka päivä hyvän fiiliksen salille ja että joukkue ja Madina puhaltavat yhteen hiileen” jatkaa Sofia.

7.10.2024